marți, 10 iunie 2014

Castelul Edinburgh

Castelul Edinburgh


















Castelul Edinburgh din Scotia este unul dintre cele mai vizitate fortarete din Europa, aici sosind circa un milion de oameni anual. Intr-adevar, aceasta rezidenta regala ar trebui vizitata de oricine ajunge in Regatul Unit, nu doar pentru insemnatatea istorica pe care o are, ci si pentru panorama unica pe care o ofera asupra orasului Edinburgh. Astfel, este cel mai bun loc de belvedere, in care se observa unicitatea peisajului natural ce gazduieste orasul Edinburgh, intre mare si dealuri.
Oamenii au inceput sa locuiasca aici aproximativ din secolul 9 d.Hr., desi natura acestei asezari timpurii este incerta. A existat un castel roial aici cel putin pana la regatul lui David I in secolul 12, iar, in continuare, situl a reprezentat o resedinta regala pana la Uniunea Coroanelor din 1603. Din secolul 15, rolul rezidential al castelului a intrat in declin, iar din secolul 17, rolul sau principal a devenit baza militara cu garnizoana numeroasa. Importanta ca monument istoric a fost recunoscuta incepand cu secolul 19 si numeroase programe de restaurare au inceput de atunci. Castelul Edinburgh a fost implicat in multe conflicte istorice, de la Razboaiele de Independenta ale Scotiei din secolul 14, pana la Rascoala Iacobitilor din 1745. Nimeni nu este sigur cine a folosit prima oara acest castel ca punct de asezare, dar, cu siguranta, a fost cu mult inainte ca romanii sa navigheze inspre Forth si sa se opreasca la Cramond.
Cand veti ajunge in Scotia si veti vizita Castelul Edinburgh, veti observa imediat de ce locuitorii de aici au ales acest loc pentru a-si construi asezarile, in ceea ce numim astazi orasul Edinburgh. Oamenii au vazut mereu acest loc ca un refugiu potrivit, iar roca vulcanica ce formeaza baza Castelului Edinburgh, intotdeauna a constituit cea mai potrivita pozitie defensiva in Edinburgh. Orasul Edinburgh s-a raspandit in jurul Castelului Edinburgh, iar primele case au fost construite pe terenul din fata acestuia, cunoscut astazi ca „Lawnmarket”, apoi extinzandu-se pe o strada impozanta, astazi cunoscut sub numele de Mila Regala. Acest nume provine de la regii si reginele Scotiei si Angliei care au calatorit intre Palatul Casei Holyrood si castelul Edinburgh.
Intre limitele castelului, de asemenea, exista o gramada de lucruri interesante de vazut, precum refugiul regulat al Regilor Scotiei si apartamentele istorice care includ Marea Sala, care, in zilele noastre, gazduieste o colectie interesanta de arme si armuri.
Apartamentele regale includ o micuta camera in care Maria, Regina Scotilor, a dat nastere baiatului ce va deveni King James al VI-lea al Scotiei si James I al Angliei, dupa moartea Reginei Elizabeta in 1603. Onorurile antice ale Scotiei, Coroana, Sceptrul si Sabia de Stat se pot observa in Camera Coroanei. Tot in apropiere se gaseste si Muzeul National de Razboi al Scotiei, o cladire planificata si construita la scurt timp dupa Primul Razboi Mondial. Multe persoane au trait o experienta emotionala puternica in acest muzeu.
Castelul Edinburgh este si casa Pistolului „One O’Clock”. Cu acesta se trage in fiecare zi, mai putin duminica, la ora 1 fix, pentru ca toti locuitorii sa isi poata verifica acuratetea ceasurilor. Probabil ca va va face sa tresariti daca sunteti in apropierea castelului in acel moment. O alta atractie inedita este Piatra Destinului, care era folosita in ritualurile de incoronare a regilor scotieni.
Esplanada Castelului Edinburgh este faimoasa strada pe care se intampla „Edinburgh Military Tattoo”, un eveniment anual, care dureaza 3 saptamani in luna august si in care armata prezinta un program de muzica live, marsuri si legiferari istorice sub lumina reflectoarelor si in fata unei audiente aclamative si numeroase. Inainte de a parasi esplanada, priviti in coltul nord-estic si veti observa o mica fantana de fier in perete. Mai este cunoscuta sub numele popular de „Witches’ Well” si comemoreaza sinistrul fapt ca, inurma cu cateva secole, mai multe femei care erau considerate vinovate de vrajitorie erau puse pe rug pentru a muri in acest loc.
Cea mai veche cladire in tot Edinburghul se gaseste in incinta Castelului Edinburgh. Aceasta este Capela Margaretei, o constructie normanda micuta, care a ramas intacta de peste 900 de ani. A supravietuit tuturor asediilor si bombardamentelor la care fortareata de piatra a fost supusa in acea perioada. In cateva dati, castelul a fost demolat din cauza bombardamentelor, insa capela Sfintei Margareta a fost scutita datorita semnificatiei religioase pe care o are. Astazi, membrii garnizoanei Castelului Edinburgh inca au dreptul de a se casatori in aceasta capela.
Indiferent in ce directie privim si indiferent daca ne aflam la un punct jos al castelului sau la unul inalt, cert este ca vizitatorii sunt incantati de privelistea oferita ochilor. Daca priviti inspre nord, intr-o zi senina, intre castel si Fiordul Forth, vizitatorii au o viziune imediata asupra orasului nou Edinburgh, cu Strazile Gradinii Printesei. Mai mult, se pot observa si muntii Regatului Fife, in departare. Inspre est, sub bastionul castelului, le recomandam vizitatorilor sa arunce o privire spre Orasul Vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu